Je woning verduurzamen: waar te beginnen?

De eerste 3 stappen naar een verduurzaamde woning

Ruim 6 op de 10 woningeigenaren is bereid om de eigen woning te verduurzamen. Daarvan is 1 op de 3 bereid hier meer voor te gaan betalen in maandelijkse lasten. Tóch blijkt het overgrote deel van de woningeigenaren niet op verduurzaming over te gaan omdat ze geen idee hebben hoe dit in z’n werking gaat.

Velen geven aan weinig technische kennis te hebben over hun woning. Ook is gebrek aan financiële middelen een obstakel. Eerder bespraken we al hoe het terugverdienen van de investering werkt. Nu leggen we graag uit waar je het beste kan beginnen als je je woning wilt verduurzamen.

1. Oriëntatie online

Net als bij het kopen van een woning begint alles met een oriëntatieronde. Het is voor verduurzaming echter een klein beetje lastiger om dit goed te doen. Er wordt veel geschreven over het verduurzamen van je woning en er zijn tig partijen die met aanbiedingen of kortingen komen. Hierdoor zak je al snel weg in een moeras van onduidelijkheden. Maak het jezelf daarom makkelijk en doe een bespaarcheck.

Op internet zijn er meerdere aanbieders te vinden die dergelijke bespaarchecks aanbieden. Als je een antwoord niet weet, vult de slimme check het in met bestaande data over jouw woning.

De meeste van deze checks geven je na een paar vragen een voorlopig advies over de mogelijkheden en een indicatie van de kosten en baten van een dergelijke investering. Doe een paar van deze bespaarchecks en vergelijk de resultaten. Hierdoor weet je al heel snel meer.

2. Financiële middelen regelen

Zodra je wat kennis hebt opgedaan is het tijd om over een budget na te denken. Je woning verduurzamen is niet goedkoop. De voordelen wegen echter wel op tegen de nadelen. De eenmalige investering betaald zich terug in een lagere energierekening. Daarnaast heb je een comfortabelere woning, die meer waard is geworden. Het loont daarom bijna altijd om te investeren in een duurzamere woning. Je kan de verduurzaming op meerdere manieren financieren.

  • Het blijft altijd het gunstigste om je eigen spaargeld te investeren, omdat je hier geen rente over hoeft te betalen.
  • Een groene lening of het energiebespaarfonds; meerdere partijen verstrekken geld om je woning te verduurzamen. In veel gevallen is de maandelijkse besparing door groter dan het aflosbedrag van de lening.
  • Je kunt een energiebesparende voorzieningen-depot (EBV-depot) aanvragen.Samen met je hypotheekadviseur kan je bij het afsluiten van een hypotheek via deze constructie tot 6% bovenop je hypotheek lenen om in duurzaamheid te investeren. Ook hier is het aflosbedrag vaak lager dan de maandelijkse winst op de energierekening. dit is onder andere mogelijk bij Triodos, Florius en Colibri.

3. Onafhankelijk advies op maat

De belangrijkste stap is om je goed te laten informeren. Dit doe je immers ook als je een nieuwe auto gaat kopen.Geen woning is hetzelfde, dus wat voor jouw buurman geldt hoeft niet voor jou te gelden.

Schakel daarom altijd een onafhankelijk advies partij in. Hierbij is het aanbevolen om niet direct  een installateur of aannemer in te schakelen. Deze zullen je namelijk de producten uit het eigen assortiment adviseren, terwijl jouw woning of budget hier misschien helemaal niet geschikt voor is.

Er zijn voldoende onafhankelijke advies partijen online te vinden die je hierbij goed kunnen helpen. Het makkelijkste is om een partij te kiezen die je óók helpt met het kiezen van de juiste installateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Energie besparen

Kies voor een goede energievergelijker

Een energievergelijker, steeds meer mensen kiezen ervoor om zo’n partij in te schakelen. Mocht jij dit ook willen doen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Aan te raden is om op zoek te gaan naar een energievergelijker die haar afspraken nakomt. Dit betekent dat je op zoek gaat naar een partij die daadwerkelijk de aanbieders met […]

Read More
Energie besparen

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

1.   Het verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer Een warmtepomp verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer! Een CV-ketel heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit betekent dat maximaal 90% van het aardgas in een CV-ketel wordt omgezet in warmte voor je verwarmingssysteem. De rest van de warmte gaat verloren aan de buitenlucht. […]

Read More
Energie besparen

Welke warmtepomp voor jouw woning?

5 soorten warmtepompen op een rij Voor het verwarmen van een woning zijn er een aantal mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is aardgas (grijze energie). Door het klimaatakkoord zijn er strengere regels omtrent grijze energie, en zal het aardgas stap voor stap uit de woningen verdwijnen. Het duurzame groene alternatief om je woning te verwarmen […]

Read More