Welke warmtepomp voor jouw woning?

5 soorten warmtepompen op een rij

Voor het verwarmen van een woning zijn er een aantal mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is aardgas (grijze energie). Door het klimaatakkoord zijn er strengere regels omtrent grijze energie, en zal het aardgas stap voor stap uit de woningen verdwijnen. Het duurzame groene alternatief om je woning te verwarmen is de warmtepomp.

Eerder kon je lezen wat een warmtepomp is. Maar welk type past bij jou? Deze blog laat je 5 soorten warmtepompen zien en gaat dieper in op de werking ervan.

1. De lucht/water-warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is een apparaat dat door middel van een buitenunit energie uit de buitenlucht onttrekt. Wanneer de lucht is onttrokken, zal het langs een koudemiddel gaan die vervolgens de warmte afdraagt aan het afgiftesysteem in de woning. Hierdoor kan het verwarmingswater worden gebruikt om de centrale verwarming of het tapwater te verwarmen. De lucht/water warmtepomp is de meest energiezuinige manier om je woning te verwarmen.

2. De lucht/lucht-warmtepomp

Het proces van een lucht/lucht-warmtepomp is bijna hetzelfde als dat van een lucht/water-warmtepomp. De lucht/lucht-warmtepomp onttrekt ook energie uit de buitenlucht. Het verschil ligt hem echter in het warmteafgiftesysteem. Bij een lucht/lucht-warmtepomp wordt de woning verwarmd door plafond en wand units die de warme lucht de woning in blazen. Dit type warmtepomp kan ook als airco worden ingezet om zo de woning te verkoelen.

3. De bodem/water-warmtepomp

Bij dit type warmtepomp dient een buizensysteem in de grond als warmtebron. De warmte wordt gewonnen doordat een koudemiddel diep in de grond wordt opgewarmd door zowel warmte van de zon als magma dat zich diep in de aarde bevindt. Het koudemiddel gaat via een buis naar een compressor waarna hetzelfde proces als bij de lucht/water-warmtepomp wordt uitgevoerd.

4. De water/water-warmtepomp

Bij een water/water-warmtepomp worden er twee putten bij de woning geboord. Deze putten dienen als pompput en retourput. Uit de pompput wordt grondwater opgepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid om zo de warmte aan het systeem af te geven. Vervolgens wordt het afgekoelde grondwater via de retourput terug in de grond gepompt om de druk in de grond gelijk te houden.

5. De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gasgestookte Cv-ketel en een warmtepomp. In de meeste gevallen wordt hierbij een lucht/water-warmtepomp toegepast. Deze warmtepomp werkt hetzelfde als een reguliere lucht/water warmtepomp. Echter, het verschil tussen de hybride warmtepomp en een lucht/water-warmtepomp is dat de Cv-ketel bij de hybride warmtepomp bij kan springen als het niet genoeg warmte kan leveren, om zo toch de woning te kunnen verwarmen op een winterse dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Energie besparen

Kies voor een goede energievergelijker

Een energievergelijker, steeds meer mensen kiezen ervoor om zo’n partij in te schakelen. Mocht jij dit ook willen doen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Aan te raden is om op zoek te gaan naar een energievergelijker die haar afspraken nakomt. Dit betekent dat je op zoek gaat naar een partij die daadwerkelijk de aanbieders met […]

Read More
Energie besparen

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

1.   Het verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer Een warmtepomp verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer! Een CV-ketel heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit betekent dat maximaal 90% van het aardgas in een CV-ketel wordt omgezet in warmte voor je verwarmingssysteem. De rest van de warmte gaat verloren aan de buitenlucht. […]

Read More
Energie besparen

Je woning verduurzamen: waar te beginnen?

De eerste 3 stappen naar een verduurzaamde woning Ruim 6 op de 10 woningeigenaren is bereid om de eigen woning te verduurzamen. Daarvan is 1 op de 3 bereid hier meer voor te gaan betalen in maandelijkse lasten. Tóch blijkt het overgrote deel van de woningeigenaren niet op verduurzaming over te gaan omdat ze geen […]

Read More