
1. Het verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer
Een warmtepomp verwarmt je huis veel efficiënter en aangenamer! Een CV-ketel heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit betekent dat maximaal 90% van het aardgas in een CV-ketel wordt omgezet in warmte voor je verwarmingssysteem. De rest van de warmte gaat verloren aan de buitenlucht. Als je thuis een CV-ketel hebt, kun je dit zelf merken door (voorzichtig!) eens te voelen. Je merkt dan dat er warmte van het apparaat afkomt. Een warmtepomp heeft een rendement van 400-500%. Dit betekent dat maar 1kWh stroom nodig is om 4 kWh warmte te produceren! Dit is mogelijk omdat ook warmte uit de bron (lucht, water of bodem) wordt gebruikt. Hierdoor is een warmtepomp dus een stuk efficiënter dan een CV-ketel!
Daarnaast verwarmt een warmtepomp je woning ook een stuk aangenamer. Alle full-electric warmtepompen dienen altijd aangesloten te worden op een lage temperatuurverwarming. In de meeste gevallen is dit vloerverwarming. Vloerverwarming verwarmt je woning effectief tot 1.5 meter boven de grond. Dit is juist goed omdat je je praktisch altijd in deze omgeving begeeft als je thuis bent. Traditionele radiatoren maken gebruik van convectieverwarming. Hierbij stijgt warme lucht op uit de verwarming en wordt koelere lucht vanaf de grond aangezogen. Hierdoor ontstaat een luchtstroom die je woning verwarmd. Het grote nadeel is echter dat alle warmte (en dus energie) meteen opstijgt naar het plafond. Zonde, want daar heb je de warmte totaal niet nodig! Een lage temperatuurverwarming met warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig opstijgt en creëert dus een zeer aangenaam binnenklimaat op een hele efficiënte manier.
2. Met een warmtepomp kan je ook (passief) koelen
In de winter gebruik je de warmtepomp voornamelijk om te verwarmen. Dit is ook de belangrijkste Mreden waarom je er een aanschaft. Sommige warmtepompen kunnen echter ook passief koelen. Een warmtepomp met water als bronmateriaal, bijvoorbeeld de water/water-warmtepomp en de bodem/water warmtepomp, haalt zijn energie uit een ondergrondse bron. ‘s Winters haalt de warmtepomp warmte uit de warme bron en stopt kou terug in de koude bron. In de zomer kan dit proces worden omgedraaid, zodat de warmte voorraad in de warme bron kan worden aangevuld. Hierdoor wordt de warmtepomp een soort koelkast voor je hele huis en koelt het de woning tijdens hete zomerdagen af. Dit is actieve koeling met een warmtepomp.
Bij passieve koeling wordt de compressor in de warmtepomp stilgezet. Hierdoor wordt de druk in de warmtepomp niet verhoogt en kan het koudemiddel dus gebruikt worden om de woning passief af te koelen. Deze oplossing bespaart een hoop energie terwijl je woning toch lekker koel blijft!